U GALERIJI MILENE PAVLOVIĆ BARILI 15.12.2017. g. SVEČANO JE OTVORENA IZLOŽBA MODNIH ILUSTRACIJA “MAISON BARILLI” BEOGRAD-NEW-YORK

Izložba modnih ilustracija „Maison Barilli Beograd /Njujork“, kao i prateća studija o visokoj modi i umetnosti  je nastavak otvaranja vrata Mileninog stvaralaštva i njenog doprinosa na polju mode. Istoričarka umetnosti Olga Bataveljić započela je istraživanje davnih sedamdesetih godina dvadesetog veka. Nastavljena su naučnim skupom u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Danas su aktuelizovana jednim master radom Stefana Žarića, „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili“ pod mentorstvom Simone Čupić, profesorke istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu  u Beogradu, odsek Istorija umetnosti, kazala je Violeta Tomić, viši kustos u Galeriji Milene Pavlović Barili, jedan od autora izložbe.

Žarić je pre godinu dana došao u Fondaciju „Milenin dom- Galerija Milene Pavlović Barili“, kako bi upoznao opus koji je čuvena slikarka ostvarila u oblasti modnog dizajna i tako se zainteresovao za njen rad.
Milena Pavlović Barili je jedina srpska umetnica koja je radila za sve modne časopise.
Pojedini su osporavali Milenin njen rad u oblasti modnih ilustracija, govorili su, poput Milana Protića, autora prve monografije o Mileni, koji je rekao da je njen rad na polju mode sramotan, i da je bestidno pozajmljivala likove iz svog slikarstva modi.


Naučno smo dokazali, prvi Milenin školski zadatak na beogradskoj umetničkoj akademiji bila je modna ilustracija. Njeni prvi dečiji crteži svi referišu na modu. „Studijja o visokoj modi i visokoj umetnosti“ biće prdstavljena na konferenciji istoričara mode iz celog sveta. Prvi put ćemo prezentovati modno nasleđe Srbije, kao validno umetničko nasleđe. Studijom smo hteli da dokažemo da je i moda umetnost, rekao je  Stefan Žarić.