O Mileni

1909.
5. novembra rođena u Požarevcu, kao jedino dete iz braka Danice Pavlović i Bruna Barilija , koji su se upoznali na Minhenskom konzevatorijumu.Rodoslov majčine, srpske porodice, potiče od najstarije Karađorđeve kćeri Save.Poreklo oca, vezano je za familiju Karla Goldonija.

1916.
Prvi razred osnovne škole završava u Bergamu, Italija. U Rimu pohađa drugi razred, a zatim sa majkom odlazi u Nicu da uči francuski.

1917-1918.
U drugi razred ide na Italijansko-engleskom institutu (Istituto Italiano Inglese) u Rimu.

1919.
U Požarevcu završava dva razreda, treći i četvrti i upisuje gimnaziju.

1921.
Sa majkom odlazi u Linc.

1921-1922.
U ženskom manastiru (Der Ordensfrauen vom heil. Heryen Jesu in Gray.) u Gracu uči nemački jezik.

1922-1923.
Privatno završava drugi razred gimnazije u Požarevcu i pripremni tečaj za upis umetničku školu.

1922-1925.
Za vreme Mileninog školovanja u Beogradu Danica Pavlović je u službi na dvoru kralja Aleksandra Karađorđevića, prvo kao činovnik u Kancelariji kraljevskih ordena, zatim kao nadzornica u Dvoru. Pored toga podučava srpskom jeziku kraljicu Mariju.

1925.
Privatno završava četvrti razred u Drugoj ženskoj gimnaziji u Beogradu.

1926.
Diplomirala je na Kraljevskoj umetničkoj školi u Beogradu i stekla pravo na položaj nastavnika.

1926-1927.
Pohađa pripremni tečaj za Umetničku akademiju u slikarskim školama Blocherer bosshardt i Knirr-Shule.

1927-1928.
Upisuje slikarsku akademiju (Akademie der bildenden Künste) u Minhenu. Primljena je u klasu Huga Habermena. Od drugog semestra studira kod profesora Franca fon Štuka.

1928.
Napušta Minhensku Akademiji u junu i sa majkom odlazi u Pariz, oduševljena Luvrom i francuskim slikarima. 16.decembra u Novinarskom domu na Obilićevom vencu u Beogradu otvorila je prvu samostalnu izložbu.

1929.
Postaje članica Lade (sa nepunih dvadeset godina). 3. maja samostalno izlaže u zgradi osnovne škole u Požarevcu. Učestvuje na Prvoj prolećnoj i na Drugoj jesenjoj izložbi u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu

1930.
Izlaže na 13.izložbi Lade. Putuje u Španiju,Pariz, London.

1931.
27. februara otvara samostalnu izložbu u Galeriji Blumsberi (Bloomsbur Galeru) u Londonu. U jesen odlazi u Pariz u kome će sa kraćim i dužim prekidima živeti i raditi do 1939.

1932.
13.marta učestvuje na IV izložbi Lade u Beogradu. 29.aprila samostalno izlaže u Galeriji Žen Erop (Galerie Jeune Europe) u Parizu. 15.oktobra izlaže u Rimskoj umetničkoj galeriji (Galleria d`Arte di Roma). U Rimu upoznaje svoju veliku ljubav, pijanistu Rodriga Gonzalesa. 19.novembra kolektivno izlaže u Galeriji Žen Erop (Galerie Jeune Europe).

1933.
Aprila meseca izlaže u Firenci , u Sala d`Arte de `La nazione`, sa Marijom Sinjoreli i Adrijanom Pinkerle. Vraća se u Pariz, a zatim dolazi u Požarevac.

1934.
Učestvuje na XII Salonu Tiljerije ( Salon des Tuileries). U italijanskom časopisu Kvadrivio (Quadrivio) objavljuje poeziju .

1935.
Februara meseca izlaže na Drugom kvadrijenalu nacionalne umetnosti (IIQuadrennale d` arte Nayionale) u Rimu. Na leto dolazi u Požarevac i to je bio njen poslednji boravak u svojoj zemlji. U decembru 1936. odlazi u Rim.

1937.
Aprila meseca samostalno izlaže u Galeriji dela Kometa (Galleria della Cometa) u Rimu.

1938.
Januara meseca samostalno izlaže u Galeriji Katr šmen (Quatre chemins) u Parizu. Marta meseca u organizaciji ambasade Kraljevine Jugoslavije otvara samostalnu izložbu u Tirani. Aprila meseca učestvuje na izložbi sa grupom Nova generacija (Nouvelle generation) u Parizu. Leto provodi u Veneciji, a septembra meseca sa majkom prisustvuje premijernom izvođenju očeve opere Meduza u Bergamu. Zimu provodi u Oslu.

1939.
Marta meseca izlaže izlaže sa jugoslovenskim umetnicima iz Pariza u Galeriji Bernem žen (Galerie Bernheim Jeune) i u Galeriji (Galerreie Pittoresque). Juna meseca izlaže u Hagu. 18.avgusta brodom „De Grasse” kreće iz Avra za Njujork, gde stiže 27.avgusta. Tu je zatiče početak Drugog svetskog rata.

1940.
19.marta samostalno izlaže u Galeriji Džulijana Levija (Julien Levy Galery)u Njujorku.
Sarađivala je sa modnim kućama,radila dizajn za modne časopise, ilustrovala časopise za uređenje enterijera i eksterijera. Radi veliki broj portreta mnogih ličnosti iz visokog njujorškog društva.

1943.
9. januara samostalno izlaže u Jugoslovenskom potpornom fondu (United Yugoslav Relief Fund) u Njujorku i Maja meseca izlaže u Galeriji Korkoran u Vašingtonu (Corcoran Galleru)

1944.
Radi kostime za balet „Sebastijan“ Đan Karla Menotija. Prilikom pada sa konja povređuje kičmu. Pozdravlja oslobađanje Beograda preko Radio Njujorka.

1945.
6.marta iznenada umire u svom stanu u Njujorku usled srčanog udara.

1947.
Urna sa posmrtnim ostacima preneta je u Rim, gde je 5.avgusta 1949.pohranjena na groblju Cimitero cacattolico deglinstranieri (Testaccio).

    Galerija Milene Pavlović Barilli

  • Dr Voje Dulića br. 14, 12000 Požarevac

  • 012/524-173

  • 012/524-173

  • info@galerijamilenepavlovicbarilli.rs