Otvoreno 16. bijenale „U svetlosti Milene“. Dobitnik Grand Prix-a je slikarka i grafičarka Katarina Zarić

16. bijenale „U svetlosti Milene“ otvoreno je 6. novembra u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu.
„U svetlosti Milene“ predstavlja prestižnu likovnu manifestaciju koja se od 80-ih godina održava na svake dve godine. Zadatak selektoraje da okupi jednu grupu savremenih umetnika za koje veruju da mogu naći inspiraciju u Mileninim radovima, tj. da odgovore na neki segment njenog stvaralastva (poetiku, tematiku,..), koristeći se sopstvenim, prepoznatljivim slikarskim izrazom.
Ove godine selektor dr Ana Milošević, istoričar umetnosti, pozvala je likovne umetnikeiz zemlje i inostranstva – iz Srbije (Dragana Todorović Skorić, Ivana Bjelica, Jovana Krivokuća i Slaviša Krstić, Johana Pilasanović, Katarina Zarić, Ljubisav Milunović, Natalija Simeonović, Nataša Škorić, Ranka Radovanović, Saša Marjanović, Svetlana Pavlović Džindo, Snežana Petrović, Stojan Đurić), Crne Gore (Miomir Mišo Vemić), Makedonije (Miro Masin) i Češke republike (Predrag Peđa Đaković). Kriterijum je bio da umetnici, osim što vladaju tehnikom (bez obzira na stilski jezik i medij), istovremeno duboko promišljaju ono što rade i poseduju maštu i kreativnu energiju koju je imala i Milena Pavlović Barili.
Ovogodišnja izložba imala je temu“Krilata bića Mileninih vizija“.
Žiri u sastavu Vesna Todorović (predsednik), Miroslav Arsić i Violeta Tomić doneo je odluku da Grand Prix 16. bijenala „U svetlosti Milene“ dobije Katarina Zarić za sliku „Dvorana odlazaka“. Drugo mesto dodeljeno je Snežani Petrović za sliku „Skriveni putnik II“. Treće mesto pripalo je Stojanu Đuriću za diptih „Krila“.
Velikom broju prisutnih ljubitelja umetnosti i poštovaoca Milene Pavlović Barili obratila se Ljiljana Dabić upravnica Fondacije Milenin dom – Galerije Milena Pavlović Barilli, kao i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasojević koji je otvorio izložbu.
Kratak uvod u koncept izložbe i kriterijume za selekciju umetnika dala je selektorka dr Ana Milošević. U ime žirija, predsednica Vesna Todorović pročitala je detaljno obrazloženje, nakon čega su laureatima dodeljene nagrade.